Asiakkaan näkökulmasta on miltei mahdotonta tietää mikä hinta on sopiva videotuotannolle, kun tarjouksia satelee samaan projektiin 200 euron sekä 8500 euron väliltä.  Kilpailua ja tekijöitä on todella paljon ja sen johdosta myös laatu vaihtelee suuresti. Listasimme avuksesi muutamia asioita jotka vaikuttavat suuresti videotuotannon hintaan. 


1. Tuotantoyhtiön tai työryhmän koko

Kuten varmasti useimmille on ilmiselvää, mitä suurempi porukka yhden sopan äärellä sitä useampi palkka on maksettavana. Tänä päivänä kun ”kuka vain voi kuvata videoita”, yhden tai kahden työntekijän tuotantyhtiöitä on syntynyt entistä enemmän vastaamaan edullisten videoiden kysyntään.

Toisin sanoen työhön, johon ennen vaadittiin 3 hengen työryhmä tai 10000 euron kalusto voidaan tehdä nykyään yksin ja alle tuhannen euron vehkeillä.

Vaikka hinta ja laatu kulkevatkin usein käsi kädessä, on hyvä tietää että yksittäisen freelancerin tai pienen tuotantoyhtiön käyttäminen saattaa olla paikallaan etenkin silloin, kun hinta on korkeampi prioriteetti kun laatu.

Esimerkiksi luennon taltiointi koululle – minkä ihmeen takia yhden tunnin luennon taltioimisesta pitäisi maksaa 2000 euroa siksi, että on kolme eri kuvakulmaa, suuri työryhmä ja kallis, ylimitoitettu kalusto?

Aika roisi esimerkki, mutta havainnollistaa hyvin sen että usein pystytään saavuttamaan loistava lopputulos hyvin pienelläkin kalustolla ja työryhmällä. Kyse on siitä, mihin käyttötarkoitukseen video tehdään ja siitä, onko siihen kannattavaa investoida suurta määrää rahaa.


2. Harrastelija vai ammattilainen

Tästä on loistavia esimerkkejä hääkuvauksien maailmassa. Hääryhmissä kysellään valo- tai videokuvaajia, ja alle listaantuu kommenttiosioon 85 erilaista tekijää, aloittelijasta alan ammattilaiseen asti. Hintahaitari heidän välillään on käytännössä 100-5000 euroa.

Tämä johtuu siitä, että todella moni harrastevalokuvaaja tekee satunnaisesti hääkeikkaa, eikä tällöin tarvitse (ts. kehtaa) hinnoitella työtänsä normaalin tasolle.

Ongelmana tässä on se ettei harrastelijasta voi koskaan varmasti tietää, vastaako lopputulos odotuksiasi vai ei. Usein työnäytteitä ei ole paljoa näyttää, ja siksi hintakin on alhainen.

Sitäpaitsi, jos palvelujaan tarjoava ei kehtaa pyytää työstään sopivaa korvausta, viestii se siitä ettei hän välttämättä usko itsekään toimittavansa vielä tarpeeksi laadukasta lopputulosta.

En väitä, etteikö harrastelijalta voisi saada hyvää lopputulosta, mutta varma siitä ei välttämättä voi olla. Aivan samat asiat pätee yritysmaailmassa – tekijöitä on moneen lähtöön ja hinnat vaihtelevat vähintään yhtä rajusti.

Harrastelijan valitseminen on siis aina riski. Mutta joskus se voi todella kannattaa. Saatat saada ammattimaisen lopputuloksen satasilla, siinä kun se olisi suurelta tuotantoyhtiöltä tai mainostoimistolta maksanut tuhansia. Joskus se taas ei kannata, ja lopputulos on käyttökelvoton – joudut siis satasien lisäksi maksamaan vielä ne tuhannet.

Toisaalta kyseisestä harrastelijasta saattaa kehittyä loistava ammattilainen, joka antaa sinulle aina jatkossa hyvät alennukset kiitokseksi siitä, että uskoit hänen tekemiseen, vaikkei se olisi aina priimaa ollutkaan!


3. Mainostoimisto vai tuotantoyhtiö

Tällä saattaa olla suurikin vaikutus videotuotannon hintaan. Harva mainostoimisto erikseen kertoo, että vaikka tarjoavat videotuotantoa ja valokuvausta, he eivät sitä tuotantoa varsinaisesti itse tee.

Mainostoimistot käyttävät useita freelancereita eri projekteihin, joka on siis itsessään järkevää ja kustannustehokasta, puhumattakaan siitä että siten mainostoimistot toimii, mutta se saattaa vaikuttaa usein hinnan muodossa negatiivisesti asiakkaaseen.

On olemassa monenlaisia videotuotantoja joita pienet tuotantoyhtiöt voivat toimittaa avaimet käteen -periaatteella, jolloin ideoinnista ja suunnittelusta lähtien tuotantoyhtiö hoitaa kaiken eikä mainostoimistoa välttämättä tarvita väliin. Tämä tosin on todella tilannekohtaista, meidän Videotuotantojen Hinnoitteluoppaassamme on tarkempia esimerkkejä keisseistä joissa tämä pätee.

Mitä enemmän välikäsiä, sitä korkeampi hinta.


4. Oma vai vuokrattu kalusto

Tämä toki on suhteellista, mutta usein tuotantoyhtiö jolla on oma (ja riittävä) kuvauskalusto on edullisempi kuin ne, jotka vuokraavat kalustoa aina erikseen jokaista keissiä varten.

En tietenkään väitä että tuotantoyhtiöillä täytyisi olla hyllyssään miljoonan euron kuvauskalusto, mutta kevyisiin videotuotantoihin kaluston vuokraaminen saattaa olla aika hintavaa verrattuna siihen, että kalusto löytyy jo omasta takaa.

Tässä kolikon kääntöpuolena on se, että tuotantoyhtiöllä on ”omaa kalustoa” joka käytännössä käsittää vain yhden kameran ja jalustan. Rajallinen ja riittämätön kalusto tekee hallaa lopputulokselle vaikka olisi kuinka lahjakas.

Asiakkaana tätä tietoa et tietenkään saa luettua palveluntarjoajien verkkosivuilta, mutta voit spontaanisti kysyä tarjouspyyntöä kirjoittaessasi, onko tuotantoyhtiöllä tai mainostoimistolla omaa kalustoa vai ei, tai että minkälaisella kalustolla he tekevät töitä.


5. Ylihintaiset myyntitykit

Kuten sanonta sen kertoo – ”ei se ole tyhmä joka pyytää vaan se joka maksaa”.

Jos et ole perehtynyt videotuotantojen hinnoitteluun, aikaisemmin niitä kilpailuttanut tai kuullut käytännön juttuja alan ihmisiltä, et voi mitenkään osata arvioida onko jokin tarjous ylihintainen tai että onko tarjouksen antajan lupaukset realistisia tai edes tarpeellisia.

Tällä(kin) alalla löytyy tekijöitä jotka myyvät tonnin videon kolmen tuhannen ylihintaan, luvaten kaiken maan ja taivaan väliltä ja kuun olohuoneeseesi.

Asiakkaan tietämättömyyden hyväksikäyttäminen kertomalla satuja siitä, kuinka tietty videotuotanto yksinkertaisesti täytyy tehdä tietynlaisella (lue: kalliilla) kalustolla tai tietyllä tavalla jotta se tavoittaa ihmisiä tai toimii somessa niin hyvin, että se maksaa itsensä asiakkaalle kymmenkertaisena takaisin on täyttä bullshittia.

Tämä tekstimme viimeinen asia, eli suoraan sanottuna kusettaminen on ainakin allekirjoittaneen mittarilla se kaikista ikävin syy suurille hintaeroille videotuotannoissa.


Haluatko oppia tunnistamaan ylihinnoittelijat ja tyhjät lupaukset saamalla perustietoa siitä miten videotuotantoja hinnoitellaan? Haluatko säästää tuhansia euroja rahaa valitsemalla aina oikeanlaisen tekijän videoille?

Nyt voit ladata ilmaiseksi meidän videotuotantojen hinnoitteluoppaan! 

Oppaassa pilkomme videotuotantojen hinnoittelun osiin ja kerromme, mistä videoiden hinta todellisuudessa koostuu. Paljastamme mitä videotuotannot maksaa, ja minkälaisen lopputuloksen milläkin hinnalla saa.

 

Lataa videotuotantojen hinnoitteluopas ilmaiseksi alta HETI ennenkuin vedämme sen pois!

Vastineeksi meidän tarjoamasta mahdollisesti tuhansien eurojen arvoisista tiedoista pyydämme sinun sähköpostiosoitteesi. Tiedän mitä ajattelet – ”Siellähän se koira oli haudattuna”. Mutta tiedän myös että olet lukenut jutun tänne asti – olet siis aidosti kiinnostunut tiedosta mitä me tarjoamme.

Me lupaamme olla lähettämättä enempää kuin yhden sähköpostin kuukaudessa ja senkin vain silloin, kun meillä on jotain vähintään yhtä arvokasta tarjota kuin tämä.

Lataa siis hinnoitteluopas heti ja varmistu siitä ettet enää koskaan maksa liikaa videotuotannoista!

[email-download-link namefield=”YES” id=”3″]

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *